7 min lesetid
Sist oppdatert: 10 juli 2023

Spørsmål om studiegjeld og boliglån

Det er mange spørsmål knyttet til studiegjeld boliglån, og her har vi samlet det du lurer på. Enten du har lån i dag, eller vurderer å søke om det.
Fyll ut låneskjema

Av alle lån du kan ha, så er studielånet det lånet med flest fordeler. Det gis uten sikkerhet, har relativt lav rente og du kan utsette betalingen i 3 år. Ved uførhet kan lånet redusert eller utsettes rentefritt, mens ved død slettes det.

Du bør tenke at du setter pengene der renten er høyest. Derfor bør du for eksempel ikke betale ned studielån før boliglån eller annen gjeld.

Mens om du ikke har kjøpt bolig enda, vil du få mer rente av å spare på BSU. Sparing i fond bør du ikke prioritere før du har spart en del egenkapital i egen bolig, har en god bufferkonto og ikke har annen dyr gjeld.

Selv om studielånet gjør at du kan låne mindre, så vil jo mer egenkapital du har gjøre at du kan låne mer. Du vet sikkert allerede at du må stille med minst 15 prosent egenkapital for å kunne kjøpe bolig.

Hjelp med boliglån?
Kan du spare penger på å refinansiere boliglånet? Vi hjelper deg! Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Bør man låne så mye som mulig fra Lånekassen?

Et tips om studielån er å låne så mye som mulig fra Lånekassen gjennom hele studietiden, fordi lånet da er rentefritt. Sett alt på høyrentekonto, og når lånet blir rentebærende, betaler du det ned og beholder rentene.

Men for de fleste studenter er nok dette en urealistisk strategi, da de fleste trenger studielånet til å leve for. Mens en deltidsjobb brukes til å spe på.

Samtidig, hvis du består eksamener og graden du tar. Vil noe av gjelden din bli omgjort til stipend, så du kan potensielt sitte igjen med mye penger å kjøpe bolig for når studiene er over.

Men det er avhengig av at du har tilstrekkelig inntekt ved siden av lånet, til at du ikke trenger å bruke noe av det.

En annen ting å vurdere er at det å låne penger fra Lånekassen har også en øvre grense i antall år eller studiepoeng. Om du på et senere tidspunkt ønsker å ta etterutdanning, kan det være gunstig å ha noen år igjen i Lånekassen for å kunne gå ned i stilling for å studere.

Bør jeg betale tilbake studielånet eller boliglånet?

Du har sikkert hørt folk si at det er en fordel å ha studielån. Det stemmer noe, men ikke helt.

For studiegjeld er fremdeles gjeld, og den forrenter seg på samme måte som annen gjeld. Det vil påvirke lånerammen din, som er din inntekt 5 ganger minus samlet gjeld.

Fordelen ligger blant annet i at studielånet har en lavere rente enn generelt på markedet.

I tillegg har du mulighet til betalingsutsettelse i perioder hvor du har det vanskelig økonomisk.

Om du går bort før studielånet er nedbetalt, så slettes gjelden. Dette gjelder ikke annen gjeld, da det vil bli en del av dødsboet ditt. Arvingene dine må da ta stilling til om de vil arve gjelden din for å få verdiene dine.

Så, om du har penger til overs, er det bedre å sette dem på det lånet med høyest rente. Dette er gjerne kredittkort og forbrukslån, deretter billån og til slutt boliglån.

Hva om jeg ikke har annen gjeld?

Dersom du ikke har annen gjeld enn studielånet ditt, så bør du fremdeles vurdere om du vil putte de ekstra pengene på nedbetalingen.

Hvis du ikke har kjøpt bolig, er det en god investering å spare penger til dette. Særlig om du er under 34 år, vil du få god rente på sparing med BSU-konto.

Men om du har bolig og betalt ned lånet, bør du ha en bufferkonto til uforutsette utgifter. For det å ha en solid buffer vil kunne forhindre deg å ta opp annen dyr gjeld, og dermed spare deg for unødvendige utgifter.

Dersom du er gjeldfri og har en god nok bufferkonto, kan du begynne å prioritere pensjonssparing i fond. Da fond egner seg til langsiktig sparing og gjerne gir god avkastning på sikt.

Men for noen har det en verdi i seg selv å være gjeldfri, og da kan du vurdere å dele opp pengene du har til overs mellom sparing og ekstra nedbetaling.

Studielånet påvirker hvor mye du kan få i lån

I Norge har vi regler for å få lån, og en av de er at du ikke kan ta opp ny gjeld som gjør at den totale gjelden din overstiger fem ganger inntekten din.

Banken ser på all gjeld. Både boliglån, studielån, forbrukslån, billån, kjøpskreditt, delbetalinger og kredittkort.

Til og med ubrukte kreditter telles også som gjeld. Dette er fordi du teorien kan bruke disse pengene over natta og gjeldssituasjonen din vil være annerledes. Det må bankene ta med i beregningen.

Men om du fremdeles er under 34 år og sparer til boliglån, bør du heller prioritere å fylle opp BSU-kontoen enn å betale ned ekstra på studiegjeld. Ikke bare har du bedre rente på pengene, men du får også fritak for skatt.

Du kan benytte deg av vår lånekalkulator rett under, for å få en pekepinn på hvor mye du kan låne:

Telles studielån som inntekt?

Mange studenter lurer på om de kan få innvilget boliglån mens de enda er under studiene. Men det du skal vite da er at studielånet ikke telles som inntekt.

Tvert i mot så legges studielånet seg på samlet gjeld hver måned, og gjør lånerammen din mindre. Selv om studielånet er rentefritt mens du studerer.

Studenter som søker boliglån må derfor ha god nok årlig inntekt utenom studielån, og nok egenkapital.

Et krav for å få innvilget lån er at økonomien din skal tåle en økning i rente på minst tre prosent, og minst en rente på sju prosent.

For de fleste studenter er det vanskelig, med mindre man har mye oppsparte midler, har høy inntekt eller mye hjelp hjemmefra.

Få boliglån med kausjonist eller medlåntaker?

Kausjonist og medlåntaker er to måter man kan få hjelp hjemmefra. Hvilken av de du trenger, kommer an på din økonomiske situasjon.

Dersom du mangler egenkapital, er det kausjonist som gjelder for deg. Kausjonisten stiller med sikkerhet i sin egen bolig for det du mangler i egenkapital selv.

Kausjonisten blir ansvarlig for den delen av lånet de garanterer for dersom du misligholder lånet, og banken tar rettslige skritt for å kreve pengene sine tilbake. Du kan be om få kausjonisten frigjort etter du har tilstrekkelig egenkapital i boligen selv.

Men å søke boliglån med kausjonist er ikke noen garanti for å få lån. Du må også ha tilstrekkelig betjeningsevne. Kravet er at økonomien din skal tåle en tenkt økning i rente på minst 3 prosent, og minimum en rente på 7 prosent.

Da skal du også ha råd til grunnleggende livsopphold med din inntekt. Dersom du mangler inntekt for å få innvilget boliglån, kan medlåntaker være en løsning. Da søker man med to inntekter som grunnlag.

Medlåntakeren er ansvarlig for å betale tilbake lån på lik linje som deg. Ofte ønsker banken at medlåntakeren også har en eierandel i boligen. Du kan lese mer om medlåntaker og kausjonist her.

Boliglån fra før? Sjekk om du kan spare penger

Dersom du lurer på å betale tilbake studielånet ditt for å bli gjeldfri raskere, så bør du som nevnt prioritere andre typer lån først.

Vi hjelper deg med å forhandle nytt boliglån på vegne av deg, slik at du kan spare både tid og penger. Alle våre tjenester er både gratis og uforpliktende.

Har du andre typer lån, kan du spare mye på å refinansiere disse også. Aller mest om du har mulighet for refinansiering med sikkerhet, men du kan spare mye på å samle usikret gjeld i et forbrukslån.

Pengene du sparer kan du bruke på noe som er viktig for deg. Enten det er å spare til noe du ønsker deg, betale ned gjeld raskere eller bygge en solid bufferkonto.

Har du spørsmål om lån eller søknaden din? Ta kontakt med Tjenestetorget Finans på 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no, så hjelper vi deg.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.