5 min lesetid
Sist oppdatert: 24 oktober 2023

Kredittsjekk deg selv - slik gjør du det

Det er flere selskaper som driver med kredittopplysning i Norge. I denne guiden viser vi hvordan du kan få tilgang på disse opplysningene. Kredittsjekk deg selv, og finn din kredittscore.
Fyll ut låneskjema

Kredittsjekk kalles også for kredittvurdering. Det brukes i prosesser hvor noen skal låne ut penger til deg, eller gi deg kreditt, for å sjekke hvor sannsynlig det er at du misligholder gjeld.

Det kan også bli benyttet i situasjoner hvor du betaler etterskuddsvis, slik som mobilabonnement eller husleie.

Noen ønsker å ta en kredittsjekk av seg selv for å vite hvordan de ligger an økonomisk. Når du får en kredittsjekk av deg selv, vil du blant annet få se hvilken kredittscore du har, og om du har betalingsanmerkninger.

Etter du har fått utført en kredittsjekk av deg selv, vil du kanskje gjøre noe for å bedre den. Vi har flere artikler for bedre privatøkonomi på bloggen vår. Eller mer spesifikt en artikkel om hva kredittsjekk og kredittscore er.

Rydd opp i gjelden med refinansiering
Med et enkelt skjema kan du søke refinansiering uten sikkerhet fra flere banker samtidig. Vår sammenligningstjeneste er gratis og uforpliktende.
Nedbetalingstiden er 1-15 år, 5 år om du ikke skal refinansiere. Nom. rente fra 8,34-24,9 %. Eff. rente fra 9,8–38,54 %. Eks. eff. rente 11,9 %, 150 000 kr o/5 år, kostnad: 46 000 kr, totalt: 196 600

Dette er kredittopplysningsbyråene i Norge

I Norge må et selskap ha konsesjon for å drive med kredittopplysninger, og dermed kredittsjekk. Det er langt flere kredittopplysningsbyrå som kredittvurderer virksomheter og enkeltpersonsforetak.

Når noen andre enn deg selv bruker disse tjenestene for å få opplysninger om din økonomi, vil du få et gjenpartsbrev. Dette er kort og godt en varsel om at noen har foretatt en kredittsjekk av deg.

Disse fire kredittopplysningsbyårene har konsesjon til å utføre kredittvurdering av privatpersoner i Norge:

  • Bisnode
  • Creditsafe
  • EVRY (Infotorg)
  • Experian

Man har alltid tilgang til opplysninger disse selskapene har registrert på deg. Det vil si konkrete data om blant annet inntekt, gjeld og folkeregistrert adresse.

Selv om kredittopplysninger er noe du har krav på å få innsyn i, er kredittscore noe som kommer utenom det. For å få sin egen kredittscore, koster det gjerne en liten sum.

Hvordan få tilgang på egne kredittopplysninger

Skal du få oversikt over usikrede lån og kreditter, kan gjøre det ved å sjekke Gjeldsregisteret.

To av selskapene har en løsning hvor du kan logge inn med BankID for å få tilgang på egne opplysninger. Hvis du ikke har BankID, vil du måtte ta kontakt med dem direkte og få tilsendt opplysningene til din e-post eller folkeregistrerte adresse.

Under finner du lenker til de ulike kredittopplysningsbyråenes sider for egenopplysning:

Byråene under har ikke løsning for innlogging, men du har fortsatt krav på egenopplysning om du kontakter dem direkte:

Som nevnt tar de gjerne betalt for tjenesten som lar deg se din egen kredittscore. Alle selskapene har innloggingsløsning for å sette frivillig kredittsperre på seg selv.

Hvordan beregnes kredittscore?

Etter du har fått utført en kredittsjekk av deg selv, lurer du sikkert på hva som ligger bak dine resultater?

Når det foretas en kredittsjekk, brukes informasjon registrert om deg og din økonomi, og knyttes opp til statistikk fra andre i ditt segment.

Man beregner kredittscore på grunnlag av blant annet:

  • Inntekt
  • Formue
  • Alder
  • Hvor ofte du flytter
  • Betalingsanmerkninger
  • Hvorvidt du har enkeltpersonsforetak eller andre foretak

Eksempelvis kan høyere alder og det at du har bodd et sted lenge, vil det gi deg høyere kredittscore enn om du er ung og flytter ofte. I tillegg til inntekt og gjeld, så klart.

Dette betyr din kredittscore

Om du velger å se kredittscoren din når du skal kredittsjekke deg selv, vil desto høyere score være best.

Noen kredittopplysningsbyrå opererer med skala 0 til 1000 og noen med 0 til 100. Under kan du se et eksempel på hvor høy risiko det er knyttet til kredittscoren din på en skala fra 0 til 100.

Kredittscore Risiko
0 til 20 Veldig høy risiko
21 til 29 Høy risiko
30 til 50 Middels risiko
51 til 70 Lav risiko
71 til 100 Veldig lav risiko

Risikoen vil kunne påvirke hva en bank gjør med søknaden din. Er det veldig høy risiko vil du kunne risikere å få avslag. Lenger opp på stigen, kan det være anbefalt at banken gjør en manuell sjekk av deg, før de godkjenner. Mens i lav risiko-gruppen eller høyere, kan søknaden godkjennes.

Noen tips for å øke kredittscore

For å komme bedre ut av en kredittsjekk, bør du styrke økonomien din så godt det lar seg gjøre. I vår artikkel om hvordan du kan øke kredittscore, går vi gjennom noen tiltak du kan sette inn.

Her er noen av hovedpoengene om hvordan du kan øke kredittscore oppsummert:

  1. Betal ned gjeld, særlig forbrukslån og kredittgjeld
  2. Spar opp mer egenkapital, enten det er i fond, sparekonto eller nedbetaling på boliglånet.
  3. Øk fast inntekt hvis mulig.
  4. Vær en sikker betaler, unngå purringer og betalingsutsettelse.

Det handler i bunn og grunn om mer penger inn enn ut. Samt mer penger på sparekonto enn gjeld.

Vi kan hjelpe deg med å refinansiere gjelden din, slik at du kan få lavere rente. Har du flere lån vil du også tjene på færre gebyrer og mer oversikt. Det du sparer i rente kan du bruke til å betale ned gjeld og kreditt raskere, og øke scoren din. Søker du refinansiering uten sikkerhet her, kan du få tilbud fra flere banker samtidig.

Funnet ut at du har betalingsanmerkning?

Dersom du har funnet ut at det er registrert en betalingsanmerkning på deg, bør du jobbe med å bli kvitt den. Betalingsanmerkninger hindrer deg fra å ta opp nye lån og kreditter. Deriblant refinansiering, som kan spare deg for penger.

Den eneste måten å bli kvitt en betalingsanmerkning er å betale ned gjelden hos kreditoren som satt den på deg. Er du allerede i en vanskelig økonomisk situasjon, kan det være vanskelig.

Alternativet man har innen refinansiering da, er et omstartslån. Dette er et refinansieringslån med sikkerhet, særlig tiltenkt de med mye ugunstig gjeld.

Det er mulig å få det selv med betalingsanmerkninger eller inkasso. Men kravet er at du kan stille med sikkerhet i egen eiendom, eller med en kausjonist.

Søker du omstartslån via oss, tar vi jobben med å forhandle på vegne av deg. Denne jobben gjør vi helt gratis. Vi presenterer det beste tilbudet vi klarer å få til for deg, og det er helt uforpliktende for deg.

Lav kredittscore? Refinansiering er lurt

Etter du har fått gjort en kredittsjekk av deg selv, vil du gjerne ha fått en kredittscore. I tillegg vil du kanskje ha fått litt bedre oversikt over hvordan økonomien din ligger an.

Dersom du har dyre lån, kan det være mye penger å spare på å refinansiere disse i et lån med lavere rente. Samler du flere lån i et enkelt lån, vil du også betale færre gebyrer.

Da får du lavere månedskostnader, noe som gir deg mer økonomisk pusterom i hverdagen. Pengene du sparer kan du for eksempel bruke til å bli kvitt lånet raskere, eller bygge opp en buffer.

Benytter du deg av skjema under, kan du søke om refinansiering uten sikkerhet fra flere banker samtidig. Da får du raskt oversikt over hvem som tilbyr det billigste lånet, og hvor du sparer mest.

Vår sammenligningstjeneste er helt gratis å bruke. Alle tilbud du eventuelt mottar er helt uforpliktende. Dermed har du ingenting å tape på å sjekke hvor mye du kan spare.

Fyll ut låneskjema

Thomas Johnsen
Thomas Johnsen
Thomas Johnsen er leder for Kjøretøy / Forbruk / Bedriftsfinansiering. Seniorrådgiver og spesialist på alle typer lån til privat og næringskunder. Han har over 15 års erfaring fra bank og finans.
Fyll ut låneskjema