7 min lesetid
Sist oppdatert: 23 oktober 2023

Hvor mye kan jeg låne?

«Hvor mye kan jeg låne?» er et vanlig spørsmål å stille seg når det kommer til lån. Her finner du kalkulator og får vite mer om hva som bestemmer hvor mye du kan låne.
Fyll ut låneskjema

Kun en pekepinn

Enten du ønsker å kjøpe bolig, ny bil eller hytte, lurer du kanskje på hvor mye du kan låne fra banken. Det finnes en del regler og krav som må følges.

Når bankene vurderer lånesøknaden din, ser de på ulike faktorer, slik som blant annet betalingsevne, egenkapital og sikkerhet. 

Hvilken type lån det er, vil også påvirke hvor mye du lån du kan få. Du kan for eksempel få mye mer i boliglån, fordi banken har pant i boligen, og dermed sikkerhet for å få pengene sine tilbake.

Det finnes flere lånekalkulatorer du kan bruke for å få en pekepinn på hvor mye du låne. For eksempel har vi en rett over teksten her.

Likevel er det nettopp en pekepinn, for det endelige svaret, bør du søke lån. Det er gratis og uforpliktende å søke lån.

Hva ser banken etter?

Om det er første gang du skal ta opp et lån, er det greit å lese seg opp på hva slags krav og forventninger som stilles i forkant.

Banken må kunne se at du klarer å betjene lånet ditt, at du har en stabil økonomi, samt sikre at økonomien din ikke raser sammen som følge av lånet ditt.

Betjeningsevnen din bør være såpass at økonomien din kan tåle en tenkt økning i renter på 3 %, og minimum 7 %. Samtidig som du har råd til grunnleggende utgifter i hverdagen.

Du kan ikke få lån som gjør at du får en samlet gjeld på mer enn fem ganger inntekten din. Med gjeld mener man all gjeld. Slik som boliglån, studielån, billån, forbrukslån og kredittkort.

Er det snakk om boliglån, må du også kunne stille med egenkapital på 15 % av totalprisen på boligen. For billån er det ikke krav om egenkapital, men det hjelper både for størrelse på lånebeløp og renter om du kan stille noe.

Høy inntekt er heller ingen garanti for lån. Misligholder du eksisterende lån og regninger, vil det vise lav betalingsvilje, og kan gjøre at bankene ikke ønsker å låne ut penger til deg.

Nedbetalingstid kan gi høyere lånebeløp

Når du strekker lånet lenger ut i tid, vil det gi lavere terminbeløp per måned. Dermed kan det hjelpe på å få låne mer.

Mange unge som er i etableringsfasen velger å gå for en lang nedbetalingstid, da dette er mer gunstig for livssituasjonen der og da.

Skal du endre til kortere nedbetalingstid senere, vil du måtte ha økonomien til det. Ettersom det vil gi høyere terminbeløp, og du trenger økt betalingsevne. I tillegg vil man gjerne måtte betale et gebyr for dette.

For boliglån kan man ha opp til 25 år til 30 år. Forbrukslån har maksimal nedbetalingstid på 5 år, mens billån kan være maks 10 år, avhengig av bilens alder.

Hvor mye kan vi låne sammen?

Det kan være tøft å komme inn på boligmarkedet alene. Det kan derfor lønne seg å gå sammen som par om man kjøper bolig for første gang.

Da legges begges inntekter sammen, men også gjelden. Kravet på en egenkapital på minst 15 % gjelder fortsatt. Samme gjelder med kravet om betjeningsevne.

Det er ikke gitt at begge parter får likt beløp i lån, eller kan spytte inn likt i egenandel. Om en av partene har mer kapital enn den andre, vil man ta en større del av lånet, og derfor også eie en større del av boligen. Under kan dere finne en eierbrøk-kalkulator.

Det er lurt å bestemme og fordele eierandel før man inngår et samboerskap, slik at det blir rettferdig. Mange nedbetaler likt på lånet, selv om de eier ulik andel av boligen. Dette kan bli betydelig konflikt om forholdet eller vennskapet skulle ta slutt.

Det er også mulig å endre på eierforholdet etter hvert, dersom for eksempel den ene parten som opprinnelig betalte minst kjøper seg mer inn i boligen.

Hvor mye kan du få låne til bil? 

Du kan få billån uten egenkapital, men du vil som regel få et høyere lånebeløp og lavere rente dersom du kan stille med en egenkapital.

Dersom du er usikker på hvor mye du kan kjøpe bil for, og dermed hvilken bil, kan du søke om finansieringsbevis til bil. Dette vil gi deg oversikt over hvor mye du kan kjøpe for.

Du kan enten velge å gå til din bank, eller et finansieringsselskap. Så og si alle banker tilbyr billån med pant i bilen. Hvis du vil bake billånet inn i boliglånet, vil hvor mye ledig sikkerhet du har i boligen, påvirke lånebeløp.

For biler som koster over en viss sum, vil bankene kreve at du har kasko. Skal du ha kaskofritt billån, må du regne med å kjøpe en billigere bil.

Hvor mye kan man få i forbrukslån?

Bankene tilbyr som regel inntil 500 000 kroner i forbrukslån, altså lån uten sikkerhet. Ettersom banken ikke tar pant i noen av eiendelene dine ved et slikt lån, er det også en høyere rente.  Du kan nedbetale så raskt du ønsker, men maksimalt over 5 år.

Skal du refinansiere eksisterende forbruksgjeld, kan det være lettere å få et høyere lånebeløp, fordi gjelden din ikke vil vokse av det. Da dette er noe som vil bedre din økonomiske situasjon, og viser betalingsvilje.

Det er også mulighet for å refinansiere forbruksgjeld med sikkerhet i bolig. Det kan enten være i ditt ordinære boliglån, eller ved å søke om et omstartslån. Sistnevnte er skreddersydd for de med særlig mye ugunstig gjeld.

Du kan lese mer om å øke boliglån her, og mer om omstartslån her.

Finansieringsbevis forteller deg hvor mye du kan låne

Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan kjøpe bolig for og max. lån. Det er gyldig i seks måneder, slik at du er klar for budrunder når som helst. Det er kort mellom visning og budrunde.

Det vil også kunne gjøre det enklere for deg å avgrense søket når du prøver å finne boliger. Det er surt å få opp forhåpningene for en bolig, og senere finne ut at man ikke får låne nok til den.

Vi forhandler frem et uforpliktende finansieringsbevis på vegne av deg, helt gratis. Da får du endelig svar på hvor stort lån du kan få. Du kan søke boliglån, og dermed finansieringsbevis via oss her.

Ønsker du finansieringsbevis til bil? Vi kan gjøre forhandlingsjobben for deg der også. Du søker enkelt om billån her. Du trenger ikke vite hvilken bil du skal kjøpe.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.
Fyll ut låneskjema

Spørsmål og svar om hvor mye du kan låne

  • Hvor mye kan jeg låne til bolig?

    Du kan ikke ha samlet gjeld over fem ganger din egen inntekt og kunne stille med egenkapital på 15 % av totalprisen på boligen. Du kan bruke en boliglånskalkulator for å få en pekepinn på hvor mye du kan få låne ut fra dine forutsetninger, men endelig svar får du først ved å søke om lån.

  • Hvor mye kan jeg låne i forhold til inntekt?

    Regelen er at du ikke kan ha mer enn fem ganger inntekt i samlet gjeld.  Her ser banken på all gjeld, slik som studielån, billån, forbrukslån, kredittkort og annen gjeld. Når dette er vurdert, står du igjen med hvor mye du kan låne, også kalt låneramme. I tillegg må økonomien din tåle en tenkt renteøkning på 3 %, og minimum 7 %.

  • Kan man låne mer enn 5 ganger inntekt?

    Bankene har en kvote som gjør at de kan gjøre unntak, men økonomien din må tåle det. Dette gjelder for maksimalt 10 % av bankens innvilgede lånesøknader, og kun 8 % i Oslo.

  • Hvor mye egenkapital trenger jeg for å kjøpe bolig? 

    I dag sier boliglånsforskriften at banken minst skal kreve 15 % i egenkapital. Du kan med andre ord låne maksimalt 85 % av hva boligen koster. 

  • Hvor mye kan jeg låne med kausjonist? 

    Om du ikke har tilstrekkelig egenkapital, kan du søke boliglån med kausjonist. Dette betyr at de stiller med sikkerhet i sin egen bolig for å kompensere for det du mangler. Hvis du ikke klarer å betale, vil dermed den delen av lånet falle over på kausjonisten. Kravet om at gjelden ikke kan være større enn fem ganger egen inntekt, gjelder fortsatt.

  • Hvordan få boliglån med lav inntekt?

    Om du har lav inntekt, kan du fortsatt få boliglån, men du må regne med å få mindre i lån og dermed ha råd til billigere boliger. Banken kan vike på kravet om gjeld 5 ganger inntekt, men at økonomien din skal tåle en renteøkning på 3 %, og minimum 7 %, er nødvendig uansett. Dersom du ikke har nok egenkapital, vil banken trenge tilleggssikkerhet, da i form av realkausjon. Er dere to personer som kan ta lånet, stiller dere bedre fordi dere øker både inntekt og betjeningsevne.