4 min lesetid
Sist oppdatert: 20 mars 2024

Hva skjer med fellesgjeld ved salg?

Her er det du bør vite om fellesgjeld ved salg av bolig, og hvordan din andel fellesgjeld påvirker deg når du selger eller kjøper.
Fyll ut låneskjema

Fellesgjeld er den gjelden som borettslaget har tatt opp sammen. For eksempel for å renovere eller oppgradere. Fellesgjelden hører til borettslaget og følger boligen din når du selger.

Det er altså den nye eieren som overtar fellesgjelden ved salget av boligen.

Hvor mye renter og avdrag man må betale for boligens andel av fellesgjelden vil ha en direkte innvirkning på hvor stor andel av totalprisen som vil gå til deg og ditt personlige boliglån.

Noen er skeptiske til å kjøpe bolig med høy fellesgjeld, og det kan også ha en innvirkning på salget. Likevel trenger ikke høy fellesgjeld å være utelukkende negativt.

Enten du planlegger kjøp av bolig med fellesgjeld, eller skal selge den du har, vil du ha behov for et godt boliglån. Her kan du lese mer om å forhandle boliglånsrente.

Få hjelp til å forhandle boliglån
Vi hjelper deg med lånetilbud på nytt eller eksisterende boliglån. Vi forhandler med banker vi samarbeider med. Tjenesten er gratis og uforpliktende.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Slik påvirker fellesgjeld salgssummen

Egenkapitalkravet på 15 % skal dekke den totale gjelden knyttet til boligen, i tillegg til omkostninger ved kjøpe. Altså totalprisen på boligen.

Er det en bolig med høy fellesgjeld vil gjerne prisantydningen være lavere. Det er totalprisen som

Det er lite man gjøre for å påvirke fellesgjelden alene, med mindre man har IN-ordning. Endringer i fellesgjeld må da gjennom styret, som da vedtar for eksempel å ta opp mer lån eller å bytte bank.

Avtalen borettslaget har med banken har gjerne fastrente, og det å gjøre endringer i avtalen for å få en billigere finansiering, er noe som må planlegges godt i forveien.

Med IN-ordning kan du påvirke når fellesgjelden betales selv, men det er ikke nødvendigvis lurt å avvike fra den originale nedbetalingsplanen.

Hva skjer med fellesgjelden når du har IN-ordning?

IN-ordning er individuell nedbetaling. Det vil si at du bestemmer om du vil betale ned din andel av fellesgjelden raskere. Men bør du det?

En fordel med å betale ned fellesgjelden raskere, er at man får ned de månedlige kostnadene sine. Dessuten kan være fristende å bli gjeldfri om man har mulighet til det.

Man får pantesikkerhet for det man betaler inn med individuell nedbetaling.

Individuell nedbetaling er noe du kan vurdere dersom du har midler til det, men det er andre lån med høyere rente du gjerne bør prioritere før den tid. Dessuten bør du ha en god bufferkonto.

Dessuten bør du være sikker på at borettslaget er veldrevet og har god orden i økonomien. Det kan være mye penger å tape om du har betalt inn mye fellesgjeld og borettslaget går konkurs. Se etter sikringsordninger.

Det som er igjen av fellesgjelden ved salg, hører til boligen. Den blir dermed overført til ny eier, selv om du velger å ha individuell nedbetaling.

Er det lurt å kjøpe bolig med høy fellesgjeld?

Å kjøpe bolig med høy fellesgjeld trenger ikke nødvendigvis å være noe man bør stille seg kritisk til.

Ofte har borettslaget en god avtale om lån, som gjør at det er billigere enn om man skulle tatt opp lånet på egenhånd.

For fellesgjeld er gjeld du slipper å ta opp selv, til tross for at det er du som er ansvarlig for renter og avdrag på din andel.

Det er lurt å sjekke om borettslaget har en god økonomi, og om det er fare for at fellesgjeld stiger ytterligere i nær fremtid. For eksempel om det er planlagte kostnader i forbindelse med bygging og vedlikehold av boligene.

Kjøpe ny bolig?
Ha finansieringen klar. Vi forhandler på vegne av deg med banker vi samarbeider med. Gratis og uforpliktende tjeneste.
Eks: Nominell rente: 5,44 %. 2 000 000 kr o/ 25 år. Effektiv rente: 5,64 %. Kostnad kr 1 684 770. Totalt kr 3 684 770

Felleskostnadene og fellesgjelden

Felleskostnadene kan inneholde utgifter til ulike tjenester, basert på hva borettslaget eller sameiet har blitt enig om at dere skal gå sammen om å betale.

Felleskostnader kan blant annet dekke:

  • Vedlikehold

  • Kabel-TV

  • Internett

  • Forsikringer

  • Vaktmestertjenester

  • Kommunale avgifter

Det er viktig å huske at du kan påvirke avgjørelser i borettslaget ved å delta på styremøter. Eventuelt melde deg til styret i borettslaget.

Det er lurt å være oppdatert på borettslagets økonomi, ikke bare med tanke på kjøp eller salg, men fordi det kan få utfall for den månedlige økonomien din.

Se opp for avdragsfrihet

Er det høy fellesgjeld, men felleskostnadene lave? Det kan bety at fellesgjelden har avdragsfrihet på lånet.

Derfor er det lurt å sjekke i prospektet med hvor mye din del av felleskostnadene kommer til å stige etter avdragsfrihet.

For når avdragsfri periode er over, vil månedlige felleskostnader kunne stige betraktelig.

Dette er mest aktuelt for deg som skal kjøpe nybygg, eller leilighet i borettslag som nettopp har tatt opp mer fellesgjeld.

Kjøpe ny bolig? Sjekk tilbud på boliglån

På vei til å kjøpe ny bolig? Vi hjelper deg med å forhandle boliglån på vegne av deg med bankene vi samarbeider med. Tjenesten er kostnadsfri for deg, og tilbud du mottar er uforpliktende.

Vi kan også hjelpe deg med mellomfinansiering, om det er noe du trenger.

Dersom du har et boliglån fra før av, kan det også være penger å spare på å flytte boliglånet til en annen bank. Du kan søke om begge deler ved hjelp av skjemaet rett under teksten.

En av våre dyktige lånerådgivere setter i gang arbeidet med søknaden din så raskt som mulig, og kommer tilbake til deg med det beste tilbudet.

Har du spørsmål om boliglån eller søknaden din? Ta kontakt med oss på telefon: 66 77 01 01 eller e-post: post@tfinans.no.

Fyll ut låneskjema

Thomas Sagplads
Thomas Sagplads
Thomas Sagplads er daglig leder i Tjenestetorget Finans. Her hjelper han privatpersoner med å senke boliglånsrenten og realisere lånedrømmen. Dette gjør han med 20 års erfaring fra bank- og finansbransjen, med mange år i Nordea Bank. I tillegg kommer hans kompetanse innen juss fra Universitetet i Oslo godt med.